Keresés ezen az oldalon

2012. június 4.

Szinte átláthatatlan az Androidos készülékek rengetege

Jelenleg közel 4000 olyan okostelefon- és táblagép-típus van jelen a globális piacon, amelyen a Google operációs rendszere fut. Bár a széles választék a felhasználók szempontjából elviekben jó, de ugyanakkor áttekinthetetlen is és nagyon megnehezíti a fejlesztők munkáját.

Az OpenSignalMaps nevű amerikai cég készítette el azt a legújabb felmérést, amely az Androidos készülékekkel foglalkozik. A vállalat munkatársai fél év alatt 195 országból 4000 olyan okostelefon- és táblagép-típust azonosítottak azok között, akik letöltötték az OpenSignalMaps szoftvert, és amelyen az Android valamelyik verziója futott. A szakértők modell, márka, verzió és képernyőméret alapján különböztették meg az egyes eszközöket. A legtöbb a Samsung nevéhez kötődik, a 700 000 készülékből 270 000 darabot gyártott a dél-koreai társaság.


A legnépszerűbb modell a letöltők között a Samsung GT-i9100 (Galaxy SII) volt. A gyártók közül a Samsung mellett kiemelkedik a HTC, az LGE és a Motorola. 1363 csak egyszer szerepel az adatbázisukban, köztük megemlítik a magyar 10,1 colos Concorde Tabot, az indiai duál SIM-es Lemon P1-et és egy spanyol táblagépet, az Energy Tablet i724-et. A legelterjedtebb Android-verzió 2.3.3.+ (55,4 százalék), az Android 2.2 (20,5 százalék), az Android 4.0.3. és 4.0.4 (,5 százalék), illetve az Android 2.1 (6,6 százalék). A legnépszerűbb felbontás a 480 x 800.


A képernyőméret megoszlása a szoftver letöltői között
Bármennyire is jó azonban a vásárlók szempontjából ez a hatalmas választék, a szoftverfejlesztők már közel sem örülnek a több ezer különböző típusnak. Ahhoz ugyanis, hogy a programjaik mindegyik modellen, vagy legalábbis az okostelefonok és a tábla PC-k többségén zökkenőmentesen működjön rendkívül sok tesztet kell végezniük, ami nagyon sok időt és energiát emészt fel. (Tehát hiába a Samsung Galaxy termékvonalának, illetve a HTC-nek a túlsúlya, már e kettő gyártó is sok.) Az API és a képernyőméretek különbözősége ráadásul biztosan fokozódni fog, hiába ígérték meg a Google munkatársai, hogy megkönnyítik a különböző képernyőméretek kezelését. Jönnek a 100 dollárnál is olcsóbb eszközök, és az emberiség jórészének nem a számítógép, hanem az okostelefon lesz a birtoklandó termék. "Az Android-fejlesztés egyik izgalmas volta, hogy fogalma sincs róla az embernek, hogy min fog futni az alkalmazása." - írják.

Ugyanez mondható el az Android fejlesztőiről is: az operációs rendszer legfrissebb, 4.0-s verziója is pont azért kerül ilyen lassan a készülékekre, mert a fejlesztőknek számtalan tesztet kell végezniük. A hibák kijavítása és az utólagos optimalizálások akár hónapokat is igénybe vehetnek. Nem véletlen, hogy sok gyártó inkább kihagyja ezt a lépcsőfokot és nem teszi elérhetővé az ügyfeleinek a legújabb frissítéseket. Tavaly novemberben egyébként több fejlesztő is úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem jelent komoly problémát, hogy jelenleg több verzió is elérhető az Androidból, mivel mindez inkább erősítheti az operációs rendszer pozícióit a különböző piacokon.